V posledních letech se rozšířila tradice Svatomartinských oslav, a tak můžete v nejrůznějších koutech naší země zajít na tyto speciální gastronomické akce. Stejně jako v minulých letech se ke Svatomartinským oslavám připojuje i Město Kroměříž.
Už v sobotu 9. listopadu se můžete těšit na Svatomartinské posezení na arcibiskupském zámku. Podávaná husa bude servírována s mladým vínem za účasti karikaturistů z Trnek-Brnek a podbarvené cimbálovou muzikou. Vstupné 490 Kč zahrnuje jídlo, zábavu a skleničku mladého vína.
V pondělí 11. listopadu od 10 do 19 hodin se na Hanáckém náměstí uskuteční tradiční
Svatomartinské hodování. Připravena jsou speciální
svatomartinská menu a ochutnávky
svatomartinských vín.
Řemeslný jarmark nabídne zajímavé inspirace na vánoční dárky, adventní dekorace, spoustu dobrot i horké nápoje na zahřátí. Od 10 do 15 hodin zahraje
Cimbálová muzika Josefa Marečka. Přesně v 11 hodin a 11 minut slavnostně zahájí ochutnávky svatomartinských vín starostka města
Mgr. Daniela Hebnarová.
Po setmění navodí slavnostní atmosféru i tradiční průvod se sv. Martinem na bílém koni. V 18 hodin jej doprovodí děti od kostela sv. Jana Křtitele na Velké náměstí, kde bude připraven program.
Svatomartinské menu nebo ochutnávku vín pro Vás přichystaly i následující restaurace: Restaurace a kavárna Scéna. Bezměrovský dvůr, Café Bistro Matiné, Caffe Castello, Hotel Excellent, Hotel La Fresca, Hotel Octárna, Hotel U Zlatého kohouta, Penzion Zlobice, Pivovar Černý orel, Pizzeria a restaurace U Zeleného stromu, Pizzerie a restaurace Na Jízdárně, Restaurace Centrál, Restaurace Radniční sklípek, Restaurace Salute, Restaurace Sport a Restaurace Wechův dvůr.
Ukázkové menu Svatomartinských hodů v Kroměžíži - Restaurace & Kavárna Scéna:
Svatomartinská pečená husa (3 kg)
Předkrm
Bruschetta s paštikou z restovaných drůbežích jater
Carpacio z červené řepy a kozího sýra, toast
Polévka
Kaldoun s blanšírovanou zeleninou a čerstvými hříbky
Hlavní chod
Konfitované husí stehno na jablkách, červené zelí s řepou, domácí bramborový a špekový knedlík
Konfitované kachní stehno, hlávkové zelí s jablky, domácí lokše a špekový knedlík
Grilovaná kachní prsa s fíkovo-švestkovou omáčkou a slaninovo-krupicovými noky
Dezert
Taštičky plněné sušenými švestkami
Svatomartinské koláčky
Čokoládový hřbet s mandlemi a malinovým přelivem
Víno
Svatomartinské víno dle vlastního výběru
Servírováno v hodovém stylu, doporučuje se pro 4-6 osob.
(Svatomartinské menu Restaurace a kavárny Scéna)
Kompletní svatomartinskou nabídku včetně speciálních menu všech restaurací najdete na
www.kromeriz.eu.
Užijte si svátek Svatého Martina s výborným jídlem, skvělým vínem a dobrými lidmi.
A jak to bylo se sv. Martinem doopravdy?
Sv. Martin pocházel z dnešního Maďarska a jako syn důstojníka římské posádky začal v Itálii vojenskou kariéru. Jako voják se dostal do Amiens v Galii, kde se podělil o svůj důstojnický plášť s chudákem. Následující noc se mu zjevil Kristus oděný do poloviny jeho pláště. Tato událost způsobila, že se nechal pokřtít. Po odchodu z armády žil jako poustevník, stal se knězem a nakonec i biskupem. Je vzýván na ochranu proti chudobě. Svatý Martin je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů.
Svatomartinská tradice oslav vznikla už v 18. století za vlády císaře Josefa II. V ten den – na svatého Martina – majitelé vinic chodili ke svým vinařům ochutnat nové víno a podle kvality se rozhodovali, jestli s vinařem prodlouží smlouvu. V případě spokojenosti majitele byl pádný důvod k oslavě.
Ke svátku sv. Martina neodmyslitelně patří dobře vykrmená a upečená husa.
Podle jedné verze legendy husy svatého Martina při kázání tak rušily, že je za to odsoudil, aby v den jeho památky pykaly za svoje provinění na pekáči. Druhá legenda říká, že Martin při své skromnosti, nechtěl přijmout biskupskou hodnost a schoval se před vyslanci do husince mezi hejno hus. Ty ho však svým kejháním prozradily.
Zajímavé je, že rozdělování masa hus mělo své určené pořadí. Nejnižší sluha dostával křídlo, aby při práci lítal, vyšší sluha stehno a hospodář si nechával zbytek.
Dalšími pochoutkami kromě martinské husy byly martinské rohlíky nebo podkovy, zvané martiny, roháče, zahýbáky – prostě posvícení jak se patří.
zdroj a foto: MÚ Kroměříž