Ve Zlínském kraji bylo opět objeveno závadné maso dovezené z Polska. V prvním případě šlo o 2 250 kilogramů chlazených kuřat bez drobů distribuovaných do porcovny v Žalkovicích na Kroměřížsku. Druhá zásilka pak měla obsahovat mražené slepice, jež firma Kovář plus z Podolí distribuovala ke 14 odběratelům. Dodavatelem v tomto případě byl polský podnik Zaklady miesne „Brado – 2“ spólka akcyjna z Waclowic.
Celá zásilka mražených slepic byla od příjemce (společnosti KOVÁŘ plus s.r.o. z Podolí) distribuována ke 14 odběratelům, především obchodníkům a zpracovatelům, a to v České republice i na Slovensku. "V současné době probíhá stahování masa z trhu. Vzhledem k tomu, že se jedná o mražený produkt s datem spotřeby až v březnu 2020, je pravděpodobné, že část masa může být ještě u obchodníků či v mrazničkách konečných spotřebitelů. Maso je v takovém případě možné vrátit v místě nákupu.
V poslední době veterináři často informují o zásilkách polského masa se salmonelou. Minulý týden se dle nich do Česka mělo dostat až 540 kg polského kuřecího masa se salmonelou. Část masa se dle nich snědla, část se ale veterinářům podařilo dohledat. O týden dřív se zase jednalo o půltunovou zásilku řízků z Polska, v nich byla objevena také salmonela.
Salmonela je onemocnění, které způsobuje akutní průjem. Dle informací je však při dostatečné tepelné úpravě masa (cca nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut) riziko nákazy minimální. Nutno však podotknout, že by si lidé měli dát pozor, aby nekontaminovali jiné potraviny, například použitím stejného nože, prkénka či nádobí na syrové maso a poté například na zeleninu.