Symbolicky „na Josefa“ startuje 19. 3. 2015 mezinárodní dvoudenní gastronomická soutěž. Střední školu hotelovou a služeb Kroměříž tak zaplaví stovky chutí a vůní. Junioři a senioři se utkají v kategorii kuchařské, tak jako v předchozích dvou ročnících.
"Letošní ročník je mimořádně významný nejen pro zajímavou sestavu zahraničních soutěžích, kteří přicestují až z Portugalska, Itálie, Slovenska a také Polska, ale hlavně proto, že soutěž je rozšířena o kategorie tolik atraktivní pro soutěžící i diváky," uvedla Eva Kočířová, zástupce ředitele pro odbornou výuku s tím, že do zmíněných kategorií patří:
- cukrář – junior a senior,
- barista,
- sommeliér.
Po oba dny je zahájení soutěže plánováno na 8.30 hodin v prostorách Střední školy hotelové a služeb Kroměříž, ulice Na Lindovce 1463, kde celá akce probíhá včetně pátečního slavnostního vyhlášení výsledků 20. března 2015, které je plánováno od 18. hodin.
Dohled nad soutěží bude mít nejlepší francouzský restauratér roku 2010
"Vysoký kredit soutěže potvrzuje i fakt, že odbornými garanty jsou: Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Asociace číšníků. Mimořádnost gastronomické akce podtrhuje potvrzená účast pana Claudie Delaporte, „gastro-celebrity“ odborníka oceněného titulem RESTAURATÉR FRANCIE ROKU 2010. Hodnotící komise soutěže je vybranou sestavou certifikovaných komisařů Asociace kuchařů a cukrářů ČR," upozornila Kočířová.
V době, kdy napříč Evropou, dochází k poklesu atraktivity řemesel, si kroměřížská škola na nezájem nestěžuje. V loňském roce se utkalo 105 soutěžících. V letošním roce je přihlášeno 91 zájemců. Čtvrtek bude věnován především kuchařům juniorům, v pátek budou soutěžit kuchaři senioři, cukráři, sommeliéři a baristi.
A co takový soutěžící plní za úkoly?
Kuchaři v limitu 45 minut připravují moderní teplý pokrm z kuřete. Jedna z hodnocených oblastí je vykostění celého kuřete. Že to vypadá jednoduše? Soutěžící mají rovněž nastaveny tvrdé diskvalifikační podmínky, jako například při nerespektování hygienických zásad, pozdním nástupu na pracoviště či neodpovídajícím oblečení.
Nejfotogeničtější disciplínou lze bezpochyby nazvat kategorii cukrářskou, kde je soutěžním úkolem CUPCAKES s tématikou svatby (zdobený muffin). I zde se musí držet v časového limitu a plnit řadu pravidel. Hodnocen není jen vzhled výrobků, ale také chuť, pracnost, hygiena,…
U sommeliérů je klíčová práce s vylosovaným vínem (bílé, rosé, červené) a také harmonizace s vhodným pokrmem. Velkou roli v soutěži hraje též pohybová elegance. Mistrovství servisu kávy je věnována právě baristická soutěž.
"Přijďte se přesvědčit, že kroměřížské klání skutečně patří mezi významné mezinárodní soutěže a zaslouží si patřičnou pozornost veřejnosti odborné i laické. Závěrem je vhodné nejen popřát soutěžícím hodně zdaru ale též poděkovat osobnostem a odborníkům, že hrdě převzali nad akcí záštitu," zve na akci Kočířová.
Akce se koná pod záštitou:
Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy,
hejtmana Zlínského kraje – MVDr. Stanislava Mišáka,
prezidenta Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
a WACS CONTINENTAL DIRECTOR CENTRAL EUROPE - Bc. Miroslava Kubece,
předsedy Asociace číšníků České republiky - Mgr. Radka Bušiny,
prezidenta Asociace hotelů a restaurací - Ing. Václava Stárka,
starosty města Kroměříže – Mgr. Jaroslava Němce,
starostky města Chropyně – Ing. Věry Sigmundové.
zdroj: Střední škola hotelová a služeb Kroměříž