Radio Kroměříž můžete poslouchat na frekvencích Kroměřížsko 103.3 FM, Uherské Hradiště 88.2 FM
Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Nonstop Mix Radia Kroměříž

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

OBJEVUJTE ZLÍNSKO A LUHAČOVICKO / Tipy 27. 5. - 2. 6. 2024

27.05.2024

Vydejte se do regionu Zlínsko a Luhačovicko, čeká vás tady totiž spousta novinek!

Sluneční lázně Luhačovice
Po dlouhé a náročné rekonstrukci se v Luhačovicích otevírají Sluneční lázně, které na začátku 20. století pro lázně navrhnul Dušan Jurkovič. Na místě bývalého mlýna tu tehdy vyrostly budovy Vodoléčebného ústavu, Říčních a slunečních lázní a Sirných a slatinných lázní. Dlouhou dobu čekaly na opravu a dnes se sem můžete zajít podívat nejen na původní prvky, které v interiéru zůstaly zachovány, ale také na skvěle architektonicky řešenou rekonstrukci. Ve Slunečních lázních, jak se teď celý areál jmenuje, najdete tři expozice věnované vodoléčbě, Dušanu Jurkovičovu a Leoši Janáčkovi. Funguje tu kavárna a brzy také přírodní biotop na místě původní plovárny. Uvidíte tady původní odpočívárnu nebo legendární zlatou vanu, ve které se ve dvacátých letech minulého století koupali lázeňští hosté. Kdy je otevřeno a jak to uvnitř vypadá najdete na webu Zlinsko-luhacovicko.cz

 

Baťův region láká na baťovská místa nejen ve Zlíně
Baťův region je unikátní továrna v zeleni a město Zlín i léto na Baťově kanále. Je to jedinečná funkcionalistická architektura i večeře a kafíčka v baťovských budovách. Je to nekonečné toulání mezi cihlovými domky, poznávání technických unikátů, i projížďky na kole po nedokončené železnici. Zastavte se uprostřed zlínského továrního areálu nebo se nechejte okouzlit čistotou prostoru v Památníku Tomáše Bati. Objevte Princip Baťa v Muzeu jihovýchodní Moravy ve Zlíně nebo se svezte pojízdnou kanceláří ve výtahu. Nic tady není nemožné. 

Baťův region je první projekt, který sdružuje aktéry a místa zabývající se baťovským odkazem. Zahrnuje komentované procházky po architektuře města Zlína, Zlínský architektonický manuál, kulturní večery v Baťově vile i místa, kam si v baťovských kulisách zajít na kávu. Rozcestník baťovských míst ve Zlínském kraji najdete na webu batuvregion.cz.

Stezky branou do Chřibů
Jestli vás láká vyrazit na kole nebo pěšky do podhůří Chřibů, možná vás budou zajímat nové trasy nedaleko Zlína. 22 kilometrů, 3 trasy, nespočet zážitků. V Otrokovicích a okolí vyznačili nové turistické trasy, které se jmenují Stezky branou do Chřibů. Otevírají nové pohledy na krajinu v podhůří Chřibů a dají se projít pěšky, na kole nebo klidně i menšími dětmi. Stačí si vybrat jednu ze tří tras a vyrazit. Uvidíte trojmezí Hané, Valašska a Slovácka, výhledy na celý Zlín a Otrokovice nebo farmu s minizoo na Žlutavě. 

Stezky jsou pojmenovány po vesničkách, kterými vedou, a tak tu najdete Stezku Bělova, Nové Dědiny nebo Stezku Žlutava. Nejdelší z nich měří něco málo přes 8 kilometrů a každou z nich zvládnou i větší děti. Popisy tras najdete na webu Zlinsko-luhacovicko.cz


Hrad Lukov
Nejkrásnějším časem, kdy vyrazit na hrad Lukov, je rozhodně pozdní jaro. Je totiž obklopen lesy Hostýnských vrchů, které teď září jasnou a svěží zelení. Od parkoviště v obci Lukov k němu vede pěkný kopeček, ale věřte, že ho zvládnou i malí. Nahoře vás čeká nejen samotný středověký hrad, který patří k nejnavštěvovanějším místům ve Zlínském kraji, ale taky příjemné občerstvení, které vás před vstupem na hrad může trochu vzpružit. 

Jedním z majitelů Lukova byl mimo jiné král Karel IV. Ve vstupní věži najdete expozici zaměřenou na valašská povstání za třicetileté války, ve sklepení se naopak dozvíte něco o historii hradu. Najdete tu památný Valdštejnův dub, několik naučných stezek a skály Králky, které jsou oblíbeným tréninkovým místem horolezců. Kudy na hrad najdete na webu Zlínsko-Luhačovicko.cz


Zóna Zlín: komentované procházky po architektuře
Vydejte se s průvodcem na prohlídkovou trasu po unikátní zlínské architektuře. Kromě nejvýznamnějších architektonicky cenných staveb vám průvodci představí tzv. funkční zóny, podle kterých byl plánován moderní urbanismus Zlína.
Procházky jsou celkem tři a odhalí vám Plánované město, Bydlení u Bati a Továrnu v zahradách. Součástí procházek je třeba výhled z Baťova mrakodrapu nebo návštěva Památníku Tomáše Bati, který patří k nejkrásnějším moderním stavbám ve Zlíně. Podíváte se ale i do interiéru baťovských továren nebo do 14 | 15 Baťova institutu.

Prohlídky probíhají od května do září každou středu a sobotu a doporučujeme předem zarezervovat místo. Jak na to najdete na webu Zlínsko-luhačovicko.cz. 

 

Zdroj: Destinační společnost Zlínsko a Luhačovicko s podporou Zlínského kraje.
  

Související fotografie