Radio Kroměříž můžete poslouchat na frekvencích Kroměřížsko 103.3 FM, Uherské Hradiště 88.2 FM
Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Víkendová On-air jízda

Baví Vás: Daniela Zedníčková

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

OBJEVUJTE VALAŠSKO / Tipy 25. - 31. 12. 2023

25.12.2023

Na poslední prosincový týden pro vás máme tipy na výlety i krásnou vánoční akci do regionu Valašsko.


VÝSTAVA PERNÍKŮ NA ZÁMKU KINSKÝCH VE VALAŠSKÉM MEZIŘÍČÍ
Přejete si, aby vánoční atmosféra jen tak neskončila? Máme pro vás dokonalý tip na vánočně laděnou akci. V zámku Kinských ve Valašském Meziříčí mají jedinečnou dvojvýstavu Pernikářství na Valašsku a Dřevěné perníkářské formy. Už od roku 1335 je perník součástí našich tradic a nyní máte šanci nahlédnout do jeho bohaté historie. Můžete si prohlédnout vyřezávané dřevěné formy, které byly po staletí používány pro tvarování perníků a marcipánů. Uvidíte i unikátní a historicky cenné exponáty ze sbírek Muzea regionu Valašsko. A kromě výstavy můžete navštívit zajímavou multimediální expozici o vztahu člověka a zdejší krajiny nebo se zastavit ve stylové zámecké kavárně. Výstava je otevřena každý den kromě pondělí, od 9 do 17 hodin. Výstavu o perníkářství na Valašsku potrvá až do jara. Více informací o akci najdete na www.visit-valassko.cz v sekci Aktuality. 

VÝLET NA SOLÁŇ
Užijte si pohodovou procházku zimní krajinou s celou rodinou a vydejte se na Soláň, kde na vás čeká nejen nádherná příroda, ale i fascinující spojení umění a pověstí. Soláň je místem, kde si zamilujete valašskou krajinu. Začněte svůj výlet v turistickém informačním centru Zvonice, které slouží jako výchozí bod naučné stezky plné uměleckých soch a valašských pověstí. Při procházce naučnou stezkou Valašská galerie v přírodě objevíte deset zastavení se sochami místních autorů. Tato umělecká díla zachycují nejen pohádkové postavy, ale i scény z každodenního života valašských obyvatel. A u každého zastavení na vás čeká kámen s pověstí ve valašském nářečí. Po procházce si dopřejte valašskou kyselici nebo borůvkové knedlíky v místních restauracích a nechte na sebe působit kouzlo zimní valašské krajiny. Více informací k výletu najdete na www.visit-valassko.cz v sekci Naučné stezky

NOVOROČNÍ VÝŠLAP NA ROZHLEDNU MARUŠKA
Zahajte rok 2024 aktivně a vydejte se na výlet k rozhledně Maruška nedaleko Hošťálkové. Tato 16 metrů vysoká dřevěná kráska je mistrovským dílem řemeslného umění, obklopená nádhernou přírodou. Rozhledna, vystavěná v nadmořské výšce 664 metrů, vám poskytne dechberoucí výhledy na zimní krajinu. Po zdolání 40 schodů, se z vyhlídkové plošiny před vámi rozprostře panorama Hostýnských a Vizovických vrchů, Javorníků nebo Moravskoslezských Karpat. Zajímavostí je, že rozhledna slouží jako stanoviště Českého hydrometeorologického ústavu.  Pro vaše novoroční dobrodružství doporučujeme trasu, která začíná na rozcestí Trojáku, kam se můžete snadno dopravit autobusem. Tato 3,4 kilometru dlouhá cesta vás provede pohádkovou zimní krajinou. Podrobnou trasu najdete na www.visit-valassko.cz v sekci Výlety.

Zdroj: Destinační společnost Valašsko s podporou Zlínského kraje.

  

 

 

Související fotografie