Radio Kroměříž můžete poslouchat na frekvencích Kroměřížsko 103.3 FM, Uherské Hradiště 88.2 FM
Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Víkendová On-air jízda

Baví Vás: Daniela Zedníčková

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

OBJEVUJTE VALAŠSKO / Tipy 4. - 10. 9. 2023

04.09.2023

Je tady září, dětem skončily prázdniny, začala škola, ale před námi je babí léto a věříme, že si ho budete užívat, a vyrazíte někam na výlet nebo na nějakou parádní akci. Tentokrát vás zveme do regionu Valašsko!

SVĚTLO VALMEZ
Nenechte si v pátek 15. září od 7 do 24 hodin ujít jedinečné propojení moderního umění, hudby, tance a další umělecké tvorby ve Valašském Meziříčí, které návštěvníkům po celý den zdarma nabídne multižánrový festival Světlo Valmez. Centrum ValMezu se rozzáří od náměstí, přes zámecké nádvoří a kostel až po nábřeží Rožnovské Bečvy a přilehlé ulice. Těšit se můžete na desítky videomappingů a světelných instalací, které doprovodí živá vystoupení tanečníků, umělců a hudebníků z celé republiky i ze zahraničí. Součástí programu bude také tradiční představení tvorby místních dětí a organizací. Světlo Valmez nabídne návštěvníkům na soutoku Rožnovské a Vsetínské Bečvy široký a zároveň velmi atraktivní pohled na současné i tradiční umění, které pracuje se světlem, novými technologiemi a hudbou i tancem ve veřejném prostoru. Živou součástí jednotlivých projekcí a vystoupení se stávají také kulturní památky, jimiž jsou zámek Žerotínů, Galerie Kaple, Kostel Nanebevzetí Panny Marie nebo náměstí se svítící fontánou a historickými domy, kde bude umístěno také hlavní pódium, kde během večera vystoupí kapely a další umělci. Více na webu Valašska ZDE.

JURKOVIČOVA ROZHLEDNA
V Rožnově pod Radhoštěm turisty okouzluje dřevěná Jurkovičova rozhledna, která se tyčí nad městem ve výšce 480 m. n. m. Rozhledna je viditelná i z Masarykova náměstí, a právě odtud se k ní dostanete za pouhých 45 minut pěší chůze. Projdete městským parkem k hlavnímu parkovišti u muzea a lesní pěšinkou jste za chvíli na rozhledně. A výhled z rozhledny – ten je malebný. Z Jurkovičovy rozhledny uvidíte západní část Hutiska, Vigantice, Hážovice, Tylovice, Kramolišov, centrum Rožnova s kopcem Hradisko na západní straně, obce v západní části Rožnovské brázdy, velkou část Valašského muzea v přírodě, nebo Rybníčky a část Horních Pasek na severu města i masív Radhoště. Z Jurkovičovy rozhledny se pak můžete vydat do Hážovic ke studánce, ke golfovému hřišti nebo až na Dolní Bečvu. Zpět do Rožnova se pak svezete autobusem nebo se projdete 5 km pěšky po cyklostezce. Více na webu Valašska ZDE.

NAUČNÁ STEZKA KLENOV
Užijte si přírodu Valašska a vydejte se na Naučnou stezku Klenov, která má 7 kilometrů a na 10 informačních panelech návštěvníkům představí geologické, botanické i zoologické zajímavosti Javorníků v oblasti kolem masivu Klenov. Trasa stezky začíná u přehrady Bystřička a po modré turistické značce pokračuje směrem k zastavení u přírodní rezervace pod vrchem Klenov. Dále pokračuje ke skalnímu vrcholu Zámčisko, kde stávala středověká tvrz, dále pak k lesní tůni, která byla prohloubena v mokřadu pro obojživelníky. Následující zastávka je umístěna u odbočky ke Svantovítovým skalám a pokračuje k přírodní památce Louky pod Štípou, jednomu z nejstarších chráněných území na Vsetínsku. Závěr stezky prochází pod kótou Vršky, nad obcí Růžďka až na Dušnou, rozcestí k Vsackému Cábu. V létě je stezka vhodná pro pěší i cyklisty na horských kolech, v zimě zase pro běžkaře. Více na webu Valašska ZDE.


    Svantovítova skála

VÝLET KE KAPLIČCE NA ŠTRČKOVÉ
Užijte si čtyř kilometrovou procházku po valašských kopcích a vydejte se ke kapličce na Štrčkové ve Velkých Karlovicích, která svým neobvyklým tvarem připomíná malou rotundu. Na hřebínku mezi Pluskovcem a Stanovnicí ji postavil roku 1915 Petr Bukovjan jako poděkování za to, že se vrátil z 1. světové války. Ke kapličce se můžete vydat od vlakové zastávky ve Velkých Karlovicích, od které odbočíte vlevo po žluté, po které půjdete cca 1,6 kilometru, poté budete pokračovat mírně vpravo po zpevněné cestě, po které půjdete zhruba 1 kilometr, poté ostře odbočíte vpravo směrem na cestu a pokračujte necelých 100 metrů, poté ostře odbočíte vlevo na nezpevněnou cestu po které půjdete cca 250 metrů. Ke Kapličce pak odbočíte vlevo na nezpevněnou cestu a po cca 700 metrech vám odměnou bude kaplička na Štrčkové s krásným výhledem na hřebeny Javorníků a Vsetínské vrchy. Více na webu Valašska ZDE.

FOTOSOUTĚŽ "VYFOŤ VALAŠSKO A VYHRAJ"
Zapojte se do fotosoutěže s názvem VYFOŤ VALAŠSKO A VYHRAJ, kterou vyhlásila Destinační společnost Valašsko. Vybrat si můžete z kategorií: Sportovní vyžití na Valašsku, Příroda na Valašsku a Tradice na Valašsku. Pravidla soutěže jsou jednoduchá – stačí pořídit dostatečně kvalitní fotografii a zaslat ji do 10. října na e-mailovou adresu fotosoutezvalassko@seznam.cz Soutěžící se mohou zapojit maximálně jedním snímkem v každé kategorii a fotografie musí být pořízena výhradně v oblasti regionu Valašsko. Vyhlášení vítězných fotek proběhne 31. října na webu www.visit-valassko.cz. Autoři tří nejlepších snímků v každé kategorii obdrží finanční odměny za 1. místo ve výši 3 000 korun, za 2. místo 2 000 korun a za 3. místo 1 000 korun. Více informací naleznete na webu Valašska ZDE.

 
Zdroj: Destinační společnost Valašsko s podporou Zlínského kraje.

  

Související fotografie