Radio Kroměříž můžete poslouchat na frekvencích Kroměřížsko 103.3 FM, Uherské Hradiště 88.2 FM
Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Víkendová On-air jízda

Baví Vás: Daniela Zedníčková

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

OBJEVUJTE ZLÍNSKO A LUHAČOVICKO / Tipy 28. 8. - 3. 9. 2023

28.08.2023

Máte rádi procházky nebo vyjížďky na kole krajinou, kde je klid a nepotkáte tady davy turistů? Mrkněte na tipy z regionu Zlínsko a Luhačovicko, určitě si vyberete!

Pěšky Pasekářskou stezkou: kus přírody kousek od Zlína
Dnes vás vezmeme na procházku přírodním parkem Želechovické paseky, který leží jen 6 kilometrů od Zlína. Začátek a cíl procházky je na Kudlově, kde se napojíte na naučnou Pasekářskou stezku. Pasekáři tady kdysi žili, pásli ovce a stavěli dřevěnice a naučná stezka vás provede jejich životem i krajinou. A na ovečky, koně i krávy na stráních narazíte taky. Pasekářská stezka je okruh dlouhý 6,5 kilometrů se sedmi zastavení, které vám velmi poeticky představí, jak se tady kdysi žilo. Užijte si procházku krajinou plnou příběhů.

Mimo davy po naučné stezce Maršov u Uherského Brodu
Jen kousek od Uherského Brodu, nazývaného též branou Bílých Karpat, leží malá vesnička Maršov, která dala jméno i jedné z pěti místních naučných stezek. Výlet doporučujeme začít v Uherském Brodě, kde se napojíte na 8 km dlouhou Maršovskou naučnou stezku vedoucí až do stejnojmenné vesničky. Na procházce si užijí všichni milovníci panoramatických výhledů do krajiny Bílých Karpat, Chřibů a Vizovické vrchoviny. Délku trasy si můžete přizpůsobit dle libosti – z Maršova se můžete vrátit zpátky podél cyklostezky vedoucí podél hlavní cesty z Luhačovic do Uherského Brodu nebo můžete z Maršova sejít do Polichna a odtud se dopravit vlakem zpět do Uherského Brodu nebo pokračovat ve svém putování Zlínskem a Luhačovickem.

Naučná stezka Královec
Prohlédnout si bělokarpatskou přírodu můžete na naučné stezce Královec. Vede z městečka Valašské Klobouky až nahoru na rozhlednu Královec. Cestou se můžete zastavit v pravém valašském informačním centru Valašské Klobouky. Až budete stoupat nahoru, panely naučné stezky vám představí vzácnou krajinu, která se dodnes seče ručně kosou. Nahoře na Královci vás čekají výhledy na celou klobuckou část Bílých Karpat, a navíc je to odtud jen kousek na stylovou a velmi fotogenickou pozorovatelnu Durch. 

Křížová cesta Velíková: trasa ze Slušovic
Na další výlet vyrazíme autobusem! Začneme ve Slušovicích, které se nacházejí na úpatí Hostýnských a Vizovických vrchů. Přímo z centra města se vydáte po modré turistické značce do nedaleké vesničky Velíková. Na nenáročné procházce dlouhé 7 kilometrů minete kostel Narození sv. Jana Křtitele nebo známé dostihové závodiště. Na cestě se vám také otevře výhled na vodní nádrž Slušovice, Vizovické vrchy nebo Želechovické paseky. Po krásně lesní pěšince se dostanete k rozcestí Na Sýkorce a o pár set metrů dál už budete stát v tmavém lese na začátku křížové cesty, na Velíkové. Po procházce po jednotlivých zastavení si udělejte přestávku u kapličky, kde je malé posezení a užijte si klid a ticho lesa. Další tipy na procházky přírodou i městem najdete zlinsko-luhacovicko.cz.

Malý lázeňský okruh na kole
Vydejte se na kolo kolem lázeňských Luhačovic. Malý lázeňský okruh, to je taková švihácká trasa kolem pramenů, na přehradu, s výšlapem na Řetechov a se spoustou opravdu dechberoucích výhledů. Začínáme u MDK Elektra a infocentra přímo v centru městečka Luhačovice. Po Cyrilometodějské stezce prokličkujte městem až do vedlejší vsi Biskupice, kde před vlakovou zastávkou uhnete do kopce na Horní Dvůr. Po hřebeni pokračujte pořád rovně až dojedete na cestu v lese, která vás zavede na Řetechov. Na závěr sjeďte do Pozlovic k Luhačovické přehradě a pokračujte zpět po cyklostezce do Luhačovic a soplňte minerály třeba pramenem doktora Šťastného. Další tipy na cyklo výlety najdete na webu zlinsko-luhacovicko.cz.

Zdroj: Destinační společnost Zlínsko a Luhačovicko s podporou Zlínského kraje.
  

Související fotografie