Radio Kroměříž můžete poslouchat na frekvencích Kroměřížsko 103.3 FM, Uherské Hradiště 88.2 FM
Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Víkendová On-air jízda

Baví Vás: Daniela Zedníčková

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

OBJEVUJTE KROMĚŘÍŽSKO / Tipy 24. - 30. 7. 2023

24.07.2023

V posledním červencovém týdnu se za novými tipy, kam vyrazit, podíváme do regionu Kroměřížsko. Je toho spousta, tak pojďme na to!

VYRAZTE DO HOLEŠOVA! Na festival i za výstavami.
V Holešově se pořád něco děje. V úterý 25. července začíná již 23. ročník Festivalu židovské kultury Ha-Makom, který potrvá do soboty 29. července. Letošní ročník bude opět výjimečný a zase jiný. Návštěvníci se díky zajímavým přednáškám dozví více o životě Židů a jejich svátcích, ochuzeni nebudou ani o oblíbené komentované prohlídky synagogy nebo židovského hřbitova, či o ukázku židovských tanců a ochutnávku židovské kuchyně. Poslední dva dny pak budou věnovány koncertům, a to jako Big Bandu Holešov, koncertu při svíčkách s violoncellem, nebo nejlepší slovenské klezmerové kapely Pressburger Klezmer Band, která patří mezi evropské hudební špičky. 


Komentovaná prohlídka židovského hřbitova v Holešově v rámci Festivalu židovské kultury. Foto: m-ARK.

Nejen tématem židovství ale Holešov žije. Na zámku probíhají hned tři zajímavé výstavy: Valaši a Valašsko s obrazy nejvýznamnějších valašských malířů, Letní iluze s obrazy a fotografiemi regionálních autorů a Temné postavy evropské historie, které byste nechtěli potkat, ale ve sklepním prostoru zámeckého drive clubu se můžete správně bát. Nenechejte si ujít ani speciální večerní prohlídky nástropních maleb z pohodlí karimatky a při svitu baterky, ty se konají 28. července, 3. a 15. srpna, a pak ještě v září a v říjnu. Sezóna na holešovském zámku bude pokračovat i na podzim, ale o tom zase příště.


Zámek Holešov, foto: m-ARK.

V MUZEU KROMĚŘÍŽSKA A JEHO OBJEKTECH SE ZABAVÍ DĚTI I DOSPĚLÍ
Pokud nechcete o prázdninách s dětmi zahálet, ale také něco nového poznat a zažít, naplánujte si návštěvu Muzea Kroměřížska a jeho objektů. V samotné Kroměříži na Velkém náměstí, v historickém měšťanském domě, si můžete projít stálé expozice muzea a to doslova od sklepa až po půdu. Teď přes léto až do 3. září si užijete interaktivní výstavu s názvem Dotýkat se exponátů přikázáno! Vyzkoušíte si tady třeba to, jak funguje černá díra, skleníkový efekt, nebo vás obelstí optické klamy. Nová sezónní výstava je v muzeu věnovaná také tradici dožínek, které nás mimochodem v Kroměříži čekají 18. a 19. srpna. Pokud si zakoupíte vstupenku do celého muzea, můžete si s dětmi zahrát hru Léto s mravenečkem Jarouškem a plnit zábavné úkoly. Nezapomeňte si tady také vyzvednout kód k celorepublikové prázdninové hře ČT Déčko s názvem Konec telky. Pokud navštívíte i další muzejní objekty v Rymicích a ve Velkých Těšanech, zahrajte si hru Příběh chleba. Na hrací kartičku obdržíte po návštěvě razítka a můžete získat zajímavou odměnu. 


Jedna ze stálých expozic v Muzeu Kroměřížska - Kroměříž v soukolí dějin 1848 - 1948.

V Rymicích přes prázdniny probíhají speciální prohlídky pro rodiny s dětmi a to každou středu od půl 11.  Prohlídka je přizpůsobena nejmenším návštěvníkům, kteří tak poznají život našich předků v doškových chaloupkách. 

   
Doškové chaloupky v části Hejnice v obci Rymice stojí na svých původních místech. Hospodářský dvůr prošel citlivou a povedenou rekonstrukcí.

A ve Velkých Těšanech ve větrném mlýně, který je jedním z posledních takto zachovalých mlýnů německého typu a je dokonce i národní kulturní památkou, si zase můžete vyzkoušet, jaké to je, být mlynářem. Poutavý výklad pana správce bude bavit dospělé i děti.

   

BYSTŘICE ŽIJE! MĚSTEČKO POD MAGICKÝM SVATÝM HOSTÝNEM LÁKÁ NA VÝSTAVY, EXKURZE, KONCERTY I SPORTOVNÍ AKCE
Bystřice pod Hostýnem je nejen hlavním městem ohýbaného nábytku, jak se jí někdy říká, ale živým a příjemným místem s krásnými výhledy na Svatý Hostýn a okolní kopce. Máme tady pár tipů, co můžete při návštěvě Bystřice pod Hostýnem zažít. 


Pohled na Bystřici pod Hostýnem z výšky, foto: m-ARK.

Jsou to především zajímavé stálé výstavy na bystřickém zámku a to Expozice historického ohýbaného nábytku, napoleonských vojáků, či keramiky, Bystřických cechů a Pracovny Františka Táborského. Novou letní výstavou je v letošním roce POP ART, která představuje díla nejslavnějších představitelů pop-artu jako jsou Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Keith Haring a další. Jedná se o osvěžující a barevnou výstavu, která se zatím nikde v okolí nekonala, tak ji určitě nepropásněte.


Expozice Napoleonských vojáků na bystřickém zámku, foto: m-ARK.

Co byste také neměli propásnout, jsou prázdninové exkurze v TONu, tedy v továrně na ohýbaný nábytek, který se v Bystřici pod Hostýnem vyrábí už více než 160 let. Speciální prohlídky jak samotné výroby, tak pohledu do historie ohýbaného nábytku, probíhají v červenci v pondělí a ve středu vždy v 9 hodin, v srpnu pak od pondělí do čtvrtka také v 9 hod. Nutná je rezervace předem na webu TONu


Výroba ohýbaného nábytku má v Bystřici pod Hostýnem dlouholetou tradici. Foto: TON, a.s.

V Bystřici pod Hostýnem a jejím okolí si můžete také s dětmi zahrát oblíbené prázdninové hry, a to s ČT Déčko Konec telky, nebo Poznáváme Valašsko s medvědem Jurou. Více informací získáte v městském informačním centru na zámku. Čtvrteční podvečery jsou ve městě zpříjemněny koncerty na náměstí a některé  víkendové večery promítáním letního kina.

A náš poslední tip do Bystřice míří za sportem. V sobotu 5. srpna se tady uskuteční 11. ročník cyklomaratonu Hostýnská 50, tentokrát s dětskými závody zdarma. Můžete přijít fandit nebo si zkusit i zazávodit. Atmosféra bude tady určitě výborná.

 

PROJEĎTE CHŘIBY NA KOLE
Poznejte Chřiby na kole a inspirujte se cyklovýlety prošlapanými v terénu. Nový portál chřibynakole.cz čítá na 20 výletů různých obtížností pro rodiny s dětmi i pro akční cyklisty. Jednotlivé trasy byly prošlapány přímo v terénu a doplněny informacemi o turistických zajímavostech, možnostech občerstvení a ubytování a také cykloservisů či nabíječek elektrokol.


Chřiby jsou pohoří, které se rozkládá mezi Kroměříží, Uherským Hradištěm a Kyjovem. Celé pohoří je protkané řadou zajímavých, mnohdy i tajemných míst s příběhy.


Nejznámějšími jsou nejvyšší vrchol a rozhledna Brdo, hrad Buchlov, či zřícenina hradu Cimburk. Na novém cykloportálu najdete takové trasy jako Posledními výběžky Chřiby kolem Kroměříže, ze Zdounek na Bunč, okruh kolem Roštína, trasu Spáčilovou naučnou stezkou i kolem zapomenutých míst Chřibů, vydat se můžete také z Velehradu na Bunč, z Koryčan na Buchlov a také do Střílek, na rozhlednu Salaš, z Uherského Hradiště na Velehrad či do Koryčan, nebo z Napajedel za výhledy a dále do Chřibů. Všechny výlety přehledně najdete na webu chribynakole.cz. 

MOCNÁ SÍLA BAROKA VE STŘÍLKÁCH
Dnes vás pozveme na výlet na hřbitov. Je to možná trochu netradiční tip, ale ten střílecký za návštěvu stojí. Jedná se o vzácný barokní hřbitov, který je dokonce národní kulturní památkou a je téměř světovým unikátem. A najdete ho v malé vesničce v podhůří Chřibů, necelou půlhodinku autem od Kroměříže. 


Barokní hřbitov ve Střílkách vybudoval ve 30. letech 18. století Antonín Amand Petřvaldský z Petřvaldu podle návrhu Ignáce Josefa Ciraniho z Bolleshausu. Unikátní dílo na vyvýšeném prostranství mělo být součástí celého barokního komplexu s kostelem a můstkem, ze kterého však nakonec sešlo. Velkolepost celého návrhu pochopíte, když se kolem hřbitova projdete a budete bedlivě pozorovat a luštit detaily stavební i sochařské výzdoby. Ostatně, sochy jsou velkým tématem každé barokní stavby a není tomu jinak ani ve Střílkách. O sochařskou výzdobu se tu postaral Bohumír Gottfried Fritsch.


Dominantou je opravená barokní kaple s kryptou, do které se můžete nově dostat s průvodcem. Pod hřbitovní kaplí je rodinná hrobka korutanského rodu Küenburgů, kteří střílecké panství zdědili po posledním bezdětném majiteli z rodu Petřvaldů. Od průvodce se tady dozvíte spoustu zajímavých příběhů i záhad, takže doporučujeme Střílky navštívit a nenechat si to ujít.


Pokud se sem budete chtít vydat s dětmi, zavolejte předem, a domluvte si dětskou prohlídku s bílou paní nebo jinou pohádkovou bytostí, která výklad přizpůsobí nejmenším návštěvníkům. Více informací najdete na webu obce Střílky nebo regionu Kroměřížsko.

 

Zdroj: KROMĚŘÍŽSKO - sdružení pro cestovní ruch, z. s. s podporou Zlínského kraje.
   

Související fotografie