Radio Kroměříž můžete poslouchat na frekvencích Kroměřížsko 103.3 FM, Uherské Hradiště 88.2 FM
Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Víkendová On-air jízda

Baví Vás: Daniela Zedníčková

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

OBJEVUJTE KROMĚŘÍŽSKO / Tipy 28. 11. - 4. 12. 2022

28.11.2022

Inspiraci na adventní období i dva tipy na podzimně-zimní výlety, vám přinášíme tento týden z regionu Kroměřížsko.

ADVENT V KROMĚŘÍŽI
Adventní období s vánočními trhy a bohatým doprovodným programem se v Kroměříži opět uskuteční v plné parádě. Po všechny čtyři adventní neděle můžeme rozsvítit Kroměříž společně a to setkáním na některém z kroměřížských náměstí, kde budou symbolicky postupně rozsvíceny čtyři adventní svíce.

Každý adventní víkend bude otevřen také Arcibiskupský zámek, který si pro své návštěvníky připravil jak prohlídky vánočně vyzdobenými reprezentačními sály, kdy každý bude věnován jednomu z důležitých svátků se symbolickou výzdobou, tak doprovodný program zahrnující třeba oblíbené dílničky pro děti. Advent na zámku se bude konat od 26. listopadu do 18. prosince vždy o adventní sobotu a neděli.
Vánoční trhy a nádhernou světelnou výzdobou na Velkém náměstí a názvem Šťastné a veselé se budou konat od 10. do 22. prosince. Hned při jejich zahájení v sobotu 10. prosince se můžete těšit na videomapping a koncert Davida Kollera, trhy pak vyvrcholí o poslední adventní neděli 22. prosince koncertem Anny K. Po celou dobu bude připraven kulturní program, zimní kino, divadelní představení a stánky s vánočním sortimentem a dobrotami.

PROCHÁZKA K HRÁDKU KASAŘOV U PRUSINOVIC
Při našich toulkách po regionu se tentokrát vydáme na Holešovsko, do vesničky Prusinovice. Odtud si vyšlápneme na okruh směrem k pozůstatkům hrádku Kasařov. Po cestě se zastavíme u Jarošovy lavečky, která nabízí odpočinek, ale i krásné výhledy do okolí. 
Uvidíte odsud celý Holešov i blízké Hostýnské vrchy se svou dominantou, bazilikou na Svatém Hostýně. Lesem pak po zhruba 1 kilometru dojdete k myslivecké chatě z 19. století, která stojí na místě někdejšího hrádku Kasařov. Říká se, že tato chata v sobě nese zbytky zdiva původního hradu. Zajímavé je, že Kasařov byl v minulosti zmíněn pouze jednou a to v roce 1522 s tím, že se jedná o opuštěný hrad. Takže žádná historie, ale místo opředené tajemstvím. Ale moc pěkné. 
Po seběhnutí kopce od hrádku zpět do Prusinovic se před vámi objeví malé rybníky, kde se také můžete pokochat hezkými výhledy. Odtud pak za chvíli dojdete zpět do Prusinovic.

Kompletní výlet ZDE.

VÝLET NA HRAD CIMBURK
Hrad Cimburk u Koryčan v chřibských lesích je otevřen celoročně, a proto vám dnes přinášíme tip na výlet právě sem. Vydáme se autem z Kroměříže do Koryčan a odtud vyjedeme na parkovišti U Křížku. Z parkoviště jdeme po žluté, k hradu je to asi 1,5 kilometru. Po asi 5 minutách chůze dojdeme ke studánce s příznačným názvem Paní studánka. Je tady menší posezení a můžete si načepovat čerstvou vodu. 
Poté pokračujeme dál až k rozcestí, odkud je to jen několik set metrů od hradu. Za symbolické vstupné, kterým podpoříte obnovu hradu, obdržíte tištěného průvodce, se kterým si areál projdete v klidu a vlastním tempem. 
Doporučujeme se pak vydat i na procházku po okolí, ke skalním útvarům Kazatelna nebo Kozel a po značených turistických trasách se okružní procházkou vrátíte opět na parkoviště U Křížku.

Kompletní výlet ZDE.


Zdroj: KROMĚŘÍŽSKO - sdružení pro cestovní ruch, z. s. s podporou Zlínského kraje.
       

Související fotografie