Kdo by neměl rád Štramberské uši? Sladký kornout z perníkového těsta je unikátní nejen tím, že může nosit toto jméno jen pokud je vyroben ve městě Štramberk. Zajímavý je také příběh o jejich původu.
Abychom to zjistili, tak se budeme muset vydat zpátky v čase, dokonce o několik století nazpět. Ve 13. století naše končiny plenily mongolské armády. Ty vypalovaly a rabovaly také moravské vesnice a města. Jedno z vojsk mělo rozbít tábor na úpatí kopce Kotouč, který leží těsně u města Štramberk, a na kterém se opevnili obyvatelé města, aby se uchránili. Dny běželi, byli hladoví a zoufalí a neviděli jiné východisko z této situace než se modlit. Jednou v noci vypukla bouře a starousedlíci po ní údajně prokopali hráz sousedního rybníka a ležení vytopili. Mongolští vojáci se buď utopili nebo rychle dali na ústup.
Štramberské překvapil obsah pytlů, kteří po sobě nájezdníci zanechali
Když voda opadla, tak prý v táboře nájezdníků objevili také pytle s nasolenýma lidskýma ušima. Ty vojáci řezali křesťanským obyvatelům a schovávali pro svého pána. Protože jejich modlitby byly vyslyšeny, tak se vždy v den Nanebevzetí Pan Marie koná ve Štramberku velká pouť. Na památku této záchrany se začaly ve městě také péct Štramberské uši. Ty se skládají z mouky, cukru, medu a několika druhů aromatického koření, které dodává uším jejich nezaměnitelnou chuť a vůni, která se při jejich pečení line celým městem. Do charakteristických kornoutů se tvaruje až po vytažení z pece. A tato tradice už má skoro 800 let!