Jak často jíte česnek? Pokud se mu vyhýbáte pro jeho intenzivní aroma, tak byste to měli zvážit. Jeho přínos pro vaše zdraví je totiž nezanedbatelný. Kromě toho je možné jeho odér výrazně zmírnit tepelným zpracováním.
Česnek se k nám dostal ze střední Asie a zakrátko si získal dobré renomé v lidovém léčitelství. Dnes se o něm proto mluví jako o přírodním antibiotiku a dezinfekci. Podporuje také snížení krevního tlaku (což ale lidé s nízkým tlakem neocení)) a hladiny cholesterolu v krvi. Dále pomáhá na zlepšení činnosti srdce, cév, funguje proti nadýmání i parazitům ve střevech. Konzumace česneku také pomáhá urychlit začátek trávení jídla. Benefity získané užíváním česneku jsou tedy nezanedbatelné.
Typický odér lze zmírnit tepelným zpracováním
Letošní podzim je rozmarnější než obvykle a časté, náhlé a výrazné změny počasí lidskému organismu. Proto je dobré přidat si do jídla trochu česneku. Bojíte se, že na někoho nepříjemně zapůsobíte jeho intenzivním aromatem? Tak ho zpracujte tepelně nebo si rovnou udělejte pečený česnek! Jeho příprava je snadná: odřízněte vršek palice česneku tak, aby byly vidět stroužky a potřete je olivovým olejem. Pečte je zabalené v alobalu při 220 °C po dobu 45 minut nebo jedné hodiny. Deset minut před koncem je vyndejte z alobalu. Nejen, že poté výrazně zmírní svou vůni, ale je ve stavu, ve kterém ho je možné namazat třeba na chleba.
Česnek je bohatý zdroj vitamínů a minerálů
Je pravda, že obsah některých léčivých látek v česneku se touto úpravou sníží, nicméně není to nijak drastické. Stále půjde o zdroj bílkovin, antioxidantů a vlákniny. Jeho požitím vaše tělo dostane také solidní dávku vitamínů B, C, E, K a minerálů, mezi nimiž je selen, železo, draslík, síra, fosfor a zinek. S čím si ho dáte vy?