Obzvlášť teď v horkých letních dnech nejeden sáhne po osvěžení, které skýtá vodní meloun. Nicméně, často se stane, že v momentě, kdy si jej vyndáte z chladničky a rozkrojíte ho vejpůl, tak zjistíte, že není dostatečně zralý ani sladký. Jak tomu předejít? Zjistit to mimochodem můžete již při nakupování této oblíbené sladké zeleniny.
Pokud meloun vezmete a otočíte jej na stranu, která je odlišně zbarvená. Toto místo na melounu je zároveň místem, které bylo při růstu v kontaktu se zemí. Pokud je žluté, tak to vypovídá o jeho zralosti. Pokud je do bíla, tak meloun není uzrálý.
Můžete také zkusit stlačit stranu melounu. Pokud jeho kůra není příliš měkká ani tvrdá, ale zdravě pevná, tak jde také o zralý meloun.
Dále jej zkuste proklepat. Pokud meloun při zaklepání na povrch vydává dutý zvuk, tak je již zralý. Pokud je ale vydávaný zvuk vysoký, tak je nedozrálý, a naopak příliš nízký, tak je přezrálý. Pokud nedokážete identifikovat tento zvuk, tak si z toho nedělejte těžkou hlavu – vyžaduje to jistý cvik a nepochybně se do toho postupně dostanete.
A pokud si nejste stále jistí, zda je vámi vybraný meloun zralý, tak si zkuste v obchodě vybrat více kusů, zvážit je a navzájem jejich váhu porovnat. Případně zkuste váhu vyhodnotit pocitově. Vybírejte každopádně ten, který je nebo vám přijde těžší. Snad už nebudete zklamáni z nakrojení nezralého melounu!