Radio Kroměříž můžete poslouchat na frekvencích Kroměřížsko 103.3 FM, Uherské Hradiště 88.2 FM
Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Nonstop Mix Radia Kroměříž

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

OBJEVUJTE SLOVÁCKO / Tipy 22. 4. - 28. 4. 2024

22.04.2024

Vydejte se s námi za tradicemi Slovácka, kterými je tento malebný kraj pověstný. 

Putování boršickými vinohrady
Příznivci dobrého vína a nevšedních zážitků, 5. Putování boršickými vinohrady za vínem je po roce opět tady. V sobotu 18. května 2024 bude pro vás od 14 do 19 hodin připravená procházková trasa viniční tratí Stará hora v Boršicích u Buchlovic na Slovácku. Na trase se budou prezentovat vinaři ze slováckých vinařství. Nemějte strach z náročného výšlapu, postačí vám vycházková obuv a dobrá nálada. Od 18 hodin bude akce pokračovat v areálu vinařství Dvůr pod Starýma horama, kde proběhne koncert, ochutnávka vína a k občerstvení zde budou gurmánské speciality. Trasa bude značená a pokud ji projdete celou, budete mít na konci dne v nohách asi 6 km. Užijte si jarní den pod širým nebem, se sklenkou dobrého vína v ruce a dobrou společností. 

Jízda králů v Kunovicích a ve Vlčnově
Jízda králů – lidový obyčej, který se v České republice koná už jen v několika málo obcích, se letos na Slovácku koná v Kunovicích od 17. do 19. května a o týden později, tedy od 25. do 26. května ve Vlčnově.
V Kunovicích tradičně od Panského dvora vyjíždí průvod urostlých mladých mužů v krojích, hrdě se nesoucích na vyzdobených koních. Když pak ještě přidají vtipné, trefné a někdy i štiplavé vyvolávky, je to nepopsatelný zážitek.

Vlčnovský mladičký král s pobočníky a družinou osmnáctiletých chlapců se zase vydá na slavnostní objížďku Vlčnova a posune tak poselství svých předků o další rok dále. Vše začne již v pátek večer taneční zábavou, pokračuje v sobotu jarmarkem a ukázkami řemesel, výstavou, soutěží verbířů a předáním vlády králů. 

Jízda králů je od roku 2011 zapsána do Seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO. 

Víkend památkových domků, objektů lidového stavitelství a malých muzeí
Jen jednou v roce společně otevírají svá vrátka, dveře a okenice památkové domky na Slovácku. Buďte u toho! První červnový víkend na Slovácku vždy patří Víkendu památkových domků, objektů lidového stavitelství a malých muzeí. A nebude tomu jinak ani letos. O víkendu 1. a 2. června budou zpřístupněny desítky objektů a mezi nimi i ty, které jinak přístupné nejsou vůbec. Po oba dny budou domky a muzea otevřeny od 9 do 17 hodin. Nenechte si ujít příležitost nahlédnout do života našich předků, seznámit se s tradičním obydlím, prvky lidové architektury, historickými oděvy, vybavením domácností a hospodářství. To vše nabídnou desítky objektů na území celého Slovácka. Pro aktuální informace sledujte web Slovácka nebo facebookovou událost Víkend památkových domků, objektů lidového stavitelství a malých muzeí 2024. 



   

Související fotografie