Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Nonstop Mix Radia Kroměříž

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

Střední školu COPT v Kroměříži navštívila mexická velvyslankyně Leonora Rueda

15.11.2018

„Den mexické kuchyně v českých školních jídelnách“

Ve čtvrtek 8.listopadu 2018 se konala na kroměřížské SŠ COPT akce pod názvem Den mexické kuchyně v českých školních jídelnách. Projekt má na svědomí Asociace školních jídelen České republiky, která tuto událost pod taktovkou výkonného ředitele PhDr. Karla Jahody uspořádala již počtvrté. Myšlenkou akce je seznámit žáky nejen s gastronomií dané země, ale i s její kulturou a tradicemi. Pro její uskutečnění, bylo vybráno 25 škol z celé naší republiky.  

SŠ COPT Kroměříž, která reprezentovala Zlínský kraj, byla doporučena pro účast v tomto projektu ředitelkou odboru hygieny a mladistvých KHS Zlínského kraje Mgr. Ivanou Lukašíkovou.

Na tento den bylo potřeba se řádně připravit, a proto jsem se společně s panem ředitelem Ing. Bronislavem Fuksou a paní kuchařkou Kateřinou Červenkovou účastnila v neděli 4. listopadu workshopu v Praze. Tam jsme byli seznámeni s mexickou kuchyní a přípravou daného menu šéfkuchařkou Cynthií Martinéz. Součástí tohoto workshopu byly nejen přednášky o Mexiku a předešlých projektech, ale také hudební vystoupení mexické skupiny Mariachi a účast okouzlující velvyslankyně Mexického království J. E. Rosaura Leonora RUEDA GUTIERREZ.

Na přípravu samotné akce na naší škole jsme měli jen dva týdny, protože myšlenkou pana ředitele bylo spojit tuto akci s dnem otevřených dveří. Tématem byl Den mrtvých, který v Mexiku prohlásilo UNESCO za nehmotné dědictví lidstva. Inspirací pro jeho zpracování mi byl ale také náš listopadový, dušičkový čas.

O spolupráci jsem požádala vedení Střední pedagogické školy v Kroměříži, která mi pomohla s výzdobou školní jídelny. Náplní tohoto dne bylo nejen přijat paní velvyslankyni na naší škole a seznámit ji s historií školy, ale také jí předvést, čím se naše škola zabývá v současnosti a jaké nabízí pro žáky studijní obory a možnosti rozvoje profesního umu. Součástí dne byl i doprovodný program ve školní jídelně, který moderovali pan Miroslav Karásek, moderátor Radia Kroměříž, a Filip Jurkovič, žák školy. 
Dále zde probíhala kuchařská show v duchu mexické kuchyně s kuchaři Albertem Hauptmannem a Tomášem Avratem. Nechyběla ani nealkoholická Piňa Colada. Perlou bylo taneční vystoupení úžasného tanečního páru z klubu Henzély – SWING.

Naše paní kuchařky Lenka Grézlová, Katka Červenková, Martina Škrabalová, Iveta Jurkovičová, Lenka Michalcová a Miluška Ogrodníková vařily předem dané mexické menu. Na jídelníčku byla Tortillová polévka, kuřecí Tianga s fazolemi a Quacamole a nechyběla ani sladká tečka v podobě mexického Tamales s ovocným přelivem. Paní velvyslankyně společně s hosty ochutnala i naši českou kuchyni, a to pečenou husu se zelím z červené řepy a bramborovými knedlíky. 

Další kroky paní velvyslankyně směřovaly na radnici města, kde byla společně s hosty v příjemném duchu přivítána starostou města panem Jaroslavem Němcem. Program celého dne zakončila procházka po kroměřížském náměstí a návštěva Arcibiskupského zámku, kde si mohla paní velvyslankyně prohlédnout nejen krásná umělecká díla, ale i různá zámecká zákoutí. 

Den mexické kuchyně v českých školních jídelnách tedy očividně nabídl velmi pestrý program jak pro návštěvníky jídelny na SŠ COPT, tak pro paní velvyslankyni. Přinesl nečekaná jídla, poutavou kulturní vložku i vzácná setkání. Byla to akce zábavná i poučná a nakonec si ji všichni zúčastnění užili.

"Doufám, že tento den byl pro žáky a strávníky příjemnou zábavou a odnesli si domů poznatky o Mexiku a její gastronomii", řekla vedoucí ŠJ, SŠ - COPT Kroměříž Romana Mlýnková.

Text a foto: redakce + SŠ COPT


Související fotografie