Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Pořad "Živě z Domu kultury" s Hozou Duškem a

Baví Vás: Jitka Hrdličková

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

Kde se vzaly Štramberské uši?

06.12.2018


Kdo by neměl rád Štramberské uši? Sladký kornout z perníkového těsta je unikátní nejen tím, že může nosit toto jméno jen pokud je vyroben ve městě Štramberk. Zajímavý je také příběh o jejich původu.

Abychom to zjistili, tak se budeme muset vydat zpátky v čase, dokonce o několik století nazpět. Ve 13. století naše končiny plenily mongolské armády. Ty vypalovaly a rabovaly také moravské vesnice a města. Jedno z vojsk mělo rozbít tábor na úpatí kopce Kotouč, který leží těsně u města Štramberk, a na kterém se opevnili obyvatelé města, aby se uchránili. Dny běželi, byli hladoví a zoufalí a neviděli jiné východisko z této situace než se modlit. Jednou v noci vypukla bouře a starousedlíci po ní údajně prokopali hráz sousedního rybníka a ležení vytopili. Mongolští vojáci se buď utopili nebo rychle dali na ústup.

Štramberské překvapil obsah pytlů, kteří po sobě nájezdníci zanechali

Když voda opadla, tak prý v táboře nájezdníků objevili také pytle s nasolenýma lidskýma ušima. Ty vojáci řezali křesťanským obyvatelům a schovávali pro svého pána. Protože jejich modlitby byly vyslyšeny, tak se vždy v den Nanebevzetí Pan Marie koná ve Štramberku velká pouť. Na památku této záchrany se začaly ve městě také péct Štramberské uši. Ty se skládají z mouky, cukru, medu a několika druhů aromatického koření, které dodává uším jejich nezaměnitelnou chuť a vůni, která se při jejich pečení line celým městem. Do charakteristických kornoutů se tvaruje až po vytažení z pece.  A tato tradice už má skoro 800 let!

Foto: Manka [CC-BY-SA-3.0] via Wikipedia