Poslouchejte živě Rádio kroměříž

Právě posloucháte: Hudební Mix Radia Kroměříž

Výběr přehrávače

JSME TU PRO VÁS

+420 577 477 123

VZKAZ DO STUDIA



Kulturní servis - Kroměřížsko.info

Pracovní servis

Psí domov

NAŠI PARTNEŘI

Otrokovice uvařily fantastický guláš na mezinárodním mistrovství!

07.11.2018


Otrokovice se opět zúčastnily mezinárodní soutěže ve vaření nejlepšího guláše. Medzinárodné majstrovstvo vo varení gulášu se uskutečnilo ve slovenské Dubnici nad Váhom sobotní dopoledne 3. listopadu 2018. Pětičlenný tým kuchařů v čele se starostou Jaroslavem Budkem sice získal pomyslnou bramborovou medaili, ale mohl odejít se vztyčenou hlavou. Na jejich guláš si totiž obyvatelé Dubnice nad Váhom vystáli nejdelší řadu. 

Otrokovice vyslaly kuchařský tým již počtvrté. V předchozích letech naše týmy soutěž dvakrát vyhrály. „Po loňském výpadku jsme se letos s novým družstvem vrátili mezi nejlepší. Guláš se vařil z vlastních surovin a na místě podle vlastních receptů,“ uvádí Ivo Novotný, člen českého týmu. S tradičním paprikovým gulášem se představila výprava z maďarského Vácu. Hlavním kuchtíkem byl primátor Attila Fördős. Svůj tým postavila i dubnická radnice.

Vařily se guláše ze srnčího i hovězího masa

„Celkem soutěžilo jedenáct družstev. Vařilo se od osmi do dvanácti hodin a první porce posloužila jako vzorek pro porotu. Až poté mohli guláš ochutnat příchozí, kteří si i vystáli frontu. Vařily se guláše z hovězího i ze srnčího masa, dubničtí fotbalisté měli maso jelení. Jako přísada posloužilo jedněm třeba rybízové víno, jiní přidali do divočiny džem a Otrokovičtí dochucovali svůj hovězí červeným merlotem a brusinkami,“ prozradil přísady Novotný. Hromadu papriky, rajčat a brambor si do svého guláše přivezli kuchaři z Vácu. Vítězným družstvem se stal bratislavský tým, plný osobností slovenské i československé cyklistiky.

Otrokovičtí rozdali skoro 150 porcí svého fantastického guláše!

Otrokovičtí byli čtvrtí a jejich guláš byl prohlášen za fantastický. „Uvařili jsme ho hodně a řada u našeho stánku byla dlouhá ještě v době, kdy už probíhalo vyhlašování vítězů. Rozdali jsme téměř 150 porcí. Maso bylo z řeznictví u Zbořilů, cibule jsme spotřebovali asi deset kilo a ke guláši se snědlo 11 pecnů chleba,“ vyjmenoval Ivo Novotný.

Zdroj: MÚ Otrokovice

Ilustrační foto: Rkolarsky [CC BY-SA 3.0], from Wikimedia Commons